Światło reflektorów na temat odżywiania dla zdrowia oczu

23 lutego 2020 r. Leslie Frantz Choroby oczu, Zdrowie oczu, Przepisy zdrowe dla oczu, Porady dla oczu, Odżywianie 1 Komentarz

Światło reflektorów na temat odżywiania dla zdrowia oczu

Wiek i inne czynniki mogą mieć wpływ na nasz wzrok, ale dieta bogata w składniki odżywcze może z pewnością odegrać rolę w zachowaniu wzroku w miarę starzenia się. Oto spojrzenie na niektóre z niezbędnych witamin i minerałów, które według ekspertów mogą pomóc w ochronie i zachowaniu wzroku.

Witamina C:

Czy kochasz cytrusy? Witamina C to tajna broń, ponieważ może zmniejszyć narażenie na czynniki środowiskowe. Jest to również dobrodziejstwo dla utrzymania zdrowych naczyń krwionośnych. Więc "C" swoją drogę do zdrowego wzroku. Ten słodki ziemniak i czarna fasola chili przepis dostarcza na witaminę C.

WitaminaA:

Witamina A, znajdująca się w wątrobie, żółtkach jaj, itp., jest niezbędna w procesie, w którym siatkówka wykrywa światło. Ale jest więcej do witaminy A niż spotyka się na oczy. Beta karoten jest prekursorem witaminy A, ponieważ organizm przekształca go w witaminę A. Beta karoten można znaleźć w żółtych i pomarańczowych warzywach, takich jak marchew czy dynia. Zielone warzywa liściaste są również pełne witaminy A. Ten sok z witaminą A zawiera bardzo wartościowe składniki odżywcze.

Luteina i zeaksantyna:

Ten dynamiczny duet działa jako odżywczy powerhouse. Oba są potężnymi obrońcami przed stresem oksydacyjnym. Utlenianie jest normalnym i niezbędnym procesem biologicznym. Stres oksydacyjny występuje jednak wtedy, gdy dochodzi do zachwiania równowagi pomiędzy aktywnością wolnych rodników a aktywnością przeciwutleniaczy. Gdy funkcjonują prawidłowo, wolne rodniki mogą pomóc w zwalczaniu patogenów i ostatecznie chorób.

Najlepszym źródłem luteiny i zeaksantyny są zielone warzywa liściaste (takie jak szpinak, jarmuż, brokuły i pietruszka), żółtka jaj, kiwi, kukurydza i dynia. Mówiąc o jarmużu, to coś więcej niż tylko trend - jest on ulubionym warzywem dietetyków nie bez powodu. Chipsy z jarmużu są smacznym i zdrowym dodatkiem do dań lub przekąsek.

Cynk:

Składniki odżywcze biegną przez całą gamę od A do Z, dosłownie. Cynk może pomóc w walce z degeneracją plamki żółtej. Organizm ludzki nie wytwarza odpowiedniej ilości cynku, dlatego codzienne spożywanie cynku poprzez dietę, suplementy diety lub wzbogaconą żywność i napoje może pomóc wypełnić tę lukę. Cynk zawierają: czerwone mięso, komosa ryżowa, owoce morza, drób, jaja, kiełki pszenicy, orzechy, groch włoski, tofu i fasola.

Poza listą zakupów, możesz przejąć kontrolę nad swoim wzrokiem poprzez regularne badania okulistyczne. Już dziś umów się na wizytę w jednym z naszych ośrodków i odpocznij trochę łatwiej wiedząc, że jesteś w dobrych rękach.