Sierpień 10, 2016 Leslie Frantz Zdrowie oczu, Przepisy zdrowe dla oczu Brak komentarzy
Przepis na zdrowie dla oczu: Barbeque Chicken Pizza
Jest jeden składnik, który jest cudowny w wielu potrawach, ale jest również pełen składników odżywczych, które są wspaniałe dla Twojego ciała i Twoich oczu. Ten mały sekret to kolendra. Jest ona pełna przeciwutleniaczy, minerałów, olejków eterycznych i błonnika pokarmowego. Kolendra jest również jednym z najpotężniejszych źródeł przeciwzapalnych w przyrodzie. Wyhodowana z nasion kolendry, kolendra ma wiele korzyści zdrowotnych, w tym zdolność do zwiększania dobrego cholesterolu (HDL) i obniżania złego cholesterolu (LDL). Pomaga również w trawieniu, wzmacnia układ odpornościowy i łagodzi objawy zapalenia stawów.
To nie wszystko, co potrafi to smaczne, małe zioło. Kolendra przynosi wiele korzyści osobom cierpiącym na cukrzycę lub prediabetes poprzez ułatwianie wydzielania insuliny, która może zasadniczo obniżyć poziom glukozy we krwi. Utrzymując poziom glukozy we krwi, pacjenci z cukrzycą mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju retinopatii cukrzycowej w ich oczach. Stan ten występuje, gdy naczynia krwionośne w siatkówce oka ulegają uszkodzeniu z powodu niekontrolowanej lub długotrwałej cukrzycy.
Zamiast więc pakować kilogramy sera i mięsa, wypróbuj ten przepis na pizzę z grillowanym kurczakiem, posypaną kolendrą. Jest to doskonały obiad dla całej rodziny, jak również doskonały wybór na spotkania z przyjaciółmi. Przepis ten został stworzony przez naszego własnego optometrystę Midwest Eye Consultants, Dr. L'erin Garner. Upewnij się, aby sprawdzić niektóre z jej innych przepisów, które wkrótce pojawią się na naszym blogu.
- Barbeque Chicken Pizza 2016-08-18 19:03:28 Ta pizza jest pełna składników odżywczych, które są świetne dla Twojego ciała i oczu!
Napisz recenzję
Zapisz Przepis Drukuj Składniki
- 2 - 12-calowe wieloziarniste lub pełnoziarniste cienkie placki do pizzy, przygotowane fabrycznie
- 2 piersi z kurczaka bez kości, bez skóry
- Sól do posypania
- 1/3 filiżanki + 4-6 łyżek sosu barbeque o niskiej zawartości sodu i węglowodanów
- 1 mała czerwona papryka, pokrojona w cienkie plasterki
- 1/2 całej czerwonej cebuli, przekrój na pół i pokrój w cienkie plasterki
- 1 1/2 szklanki rozdrobnionego sera mozzarella
- Posiekana kolendra, do smaku
- Rozgrzać piekarnik do 375 stopni.
- Lekko posolić piersi z kurczaka z obu stron, a następnie umieścić je w naczyniu żaroodpornym. Piersi kurczaka polać 1/3 szklanki sosu barbeque i odwrócić, aby pokryć obie strony mięsa. Piec przez 18-22 minuty (lub do momentu, aż kurczak będzie upieczony do końca). Wyjąć piersi kurczaka z piekarnika i pokroić w kostkę. Odstawić na bok.
- Zwiększyć temperaturę piekarnika do 450 stopni.
- Na każdy placek nałożyć po 2-3 łyżki sosu barbeque i rozprowadzić go równomiernie na placku. Na każdy placek położyć kurczaka, pokrojoną czerwoną paprykę i czerwoną cebulę. Przykryć każdą pizzę 3/4 szklanki rozdrobnionego sera mozzarella.
- Piec każdą pizzę przez 12-15 minut lub do momentu, aż skórka będzie złotobrązowa, a dodatki będą bąbelkowe.
- Wyjąć pizze z piekarnika i posypać każdą z nich posiekaną kolendrą. Pokroić na kwadraty lub plastry i natychmiast podawać.