Zastawa stołowa

10/21/14

Ludzie gotują z różnych powodów. Niektórzy po prostu po to, by móc jeść, inni cieszą się kreatywnością i uważają to za relaksujące, a dla niektórych jest to czynność, którą dobrze się bawią robiąc to z innymi. Jednak gotowanie może stać się trudne i niebezpieczne w miarę utraty wzroku. Oto kilka przydatnych wskazówek, które pomogą Ci zachować bezpieczeństwo i dodadzą Ci pewności siebie, abyś mógł cieszyć się gotowaniem przy słabym wzroku.


1. Aby uniknąć poparzeń, umieść garnek lub patelnię na palniku przed jego włączeniem i wyłącz palnik przed zdjęciem garnka lub patelni.

2. Obróć uchwyty patelni do wewnątrz od kuchenki lub lady, aby uniknąć rozlania i oparzeń.

3. Zaznacz wspólne lub często używane ustawienia na urządzeniach z jasnym lakierem do paznokci, jasną kolorową taśmą lub podniesionymi kropkami.

4. Kup mikrofalówkę z funkcją sensorycznego podgrzewania, aby automatycznie podgrzewać jedzenie do odpowiedniej temperatury.

5. Używaj długich rękawic do piekarnika, aby chronić swoje ręce i ramiona przed gorącymi powierzchniami.

6. Włączaj światło piekarnika podczas korzystania z niego, aby przypomnieć, że piekarnik jest włączony.

7. Używaj podwójnej szpatułki, aby pomóc uniknąć rozlania podczas obracania potraw.

8. Używaj specjalnej miarki, która wzmacnia kontrast.

9. Używaj noża z regulowaną prowadnicą do krojenia.

10. Posiadaj jasne i ciemne deski do krojenia, aby móc zapewnić największy kontrast w zależności od tego, co kroisz lub siekasz - np. czarna do krojenia cebuli i biała do siekania jarmużu.

11. Używaj timera kuchennego z dużym drukiem, dla osób słabo widzących.

12. Używaj automatycznego ekspresu do kawy, który robi jedną filiżankę kawy lub herbaty, aby wyeliminować konieczność przelewania wrzących płynów i ryzyko poparzeń.

13. Przymocuj niskopromienne oświetlenie fluorescencyjne do spodu szafek, aby ułatwić widzenie.

14. Obrysuj końcówki blatów kolorową taśmą duct tape, lub pomaluj na kolor kontrastujący z powierzchnią roboczą. Wybierz również naczynia kuchenne, które kontrastują z blatem.

15. Organizuje półki w logicznym sposobie, być może alfabetycznie, z najwięcej używać rzeczami łatwo dostępnymi. Upewnij się, że przedmioty wracają tam, gdzie były pierwotnie.

16. Użyj koloru do wnętrza szafek, który kontrastuje z twoimi naczyniami, aby łatwiej było je dostrzec. Nie używaj przezroczystych szklanek lub naczyń, ponieważ wydają się one niewidoczne.

17. Jeśli masz jaskrę i doświadczasz widzenia tunelowego, usuń drzwi szafek lub zastąp je drzwiami przesuwnymi.

18. Umieść gumki wokół kartonu z mlekiem, aby odróżnić go od kartonu z sokiem pomarańczowym. Działa to również dobrze przy odróżnianiu puszki zupy z makaronem kurczaka od pomidorowej itp.

19. Unikaj przelewów, zaczepiając na szklance lub kubku wskaźnik "poziomu cieczy", który zagra melodię, gdy będziesz w ¾" od góry.

20. Do zimnych napojów możesz również użyć palca, umieszczając jego czubek nad krawędzią szklanki i przestań nalewać, gdy poczujesz płyn.

Po przygotowaniu jedzenia, jedzenie może być również wyzwaniem, więc oto pięć bonusowych wskazówek.

1. Używaj talerzy obiadowych z podwyższoną wargą, aby uniknąć rozlania lub zepchnięcia jedzenia podczas jedzenia.

2. Unikaj wzorów na naczyniach obiadowych.

3. Upewnij się, że twoje naczynia kontrastują ze stołem lub bielizną stołową.

4. Miej system nakładania potraw na talerz np. mięso o 6:00, warzywa o 3:00, skrobia o 9:00.

5. Używaj lampy na gęsiej szyi bezpośrednio nad talerzem.

Susan DeRemer, CFRE
Wiceprezes ds. rozwoju